4 z korzyści jedzenia chleba na zakwasie prosto z piekarni – poznaj je teraz!

4 z korzyści jedzenia chleba na zakwasie prosto z piekarni – poznaj je teraz!

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Często mówi się o tym, że chleb na zakwasie to najlepszy rodzaj wypieku, jaki można kupić w piekarni. Skąd takie przekonanie? Jeśli zadajesz sobie to pytanie –  właśnie w tym miejscu znajdziesz 4 przyczyny, dlaczego warto postawić na takie produkty spożywcze. Poznaj korzyści z jedzenia ich już teraz!

1. Zakwas jest przyjazny dla mikroflory jelitowej

Kilka słów o tym, czym jest chleb na zakwasie. Piekarnia zapewniająca takie pieczywo wykorzystuje proces fermentacji mąki i wody, co pozwala zrezygnować z drożdży. Przefermentowane składniki zaś zazwyczaj wykazują potencjalnie doskonały wpływ na pracę jelit. Wynika to z faktu, że wzbogacają one skład takiego wypieku o wiele prebiotyków, odżywiających mikrobiom jelitowy. Ma to ogromne znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu.

2. Chleb na zakwasie może wpływać na trawienie

Między innymi także z tego powodu pieczywo to może korzystnie oddziaływać na procesy trawienne. Warto nadmienić przy tym, że chleb na zakwasie to zwykle wypieki glutenowe. Jednak składnik ten zmienia enzymy znajdujące się w zbożach, co – z dużym prawdopodobieństwem – może poprawić trawienie glutenu, na który niemała grupa osób wykazuje nadwrażliwość. Nie oznacza to jednak, że takie wypieki mogą jeść cierpiący na celiakię, ale inni konsumenci dzięki tym właściwościom powinni łatwiej tolerować to białko.

3. Pieczywo na zakwasie nie podnosi znacznie poziomu cukru we krwi

Chorzy na cukrzycę lub ludzie z rozregulowanym poziomem cukru we krwi zdecydowanie powinni sięgać po tego rodzaju pieczywo. Wynika to z wyższej zawartości błonnika oraz ww. procesów fermentacji, które – jak wykazuje część badań – zmieniają molekuły węglowodanów. To sprawia, że  te istotne  makroskładniki wolniej się rozkładają, bez znacznego podnoszenia poziomu glukozy i insuliny w płynach ustrojowych.

4. Wyroby piekarnicze na zakwasie mogą być bardziej odżywcze

Proces fermentacji jest niesamowity! Dlaczego? Bo zwiększa także biodostępność błonnika i innych ważnych mikroskładników w chlebie na zakwasie. Wynika to z jego łatwiejszego trawienia.

Znajdź odpowiednią piekarnię z chlebem na zakwasie!

Gdy już wiesz, dlaczego warto wybierać tego rodzaju wypieki, pozostaje tylko sprawdzić, która piekarnia zaoferuje Ci pieczywo 100% zakwasowe. Możesz ją znaleźć w swojej okolicy… lub skorzystaj z możliwości, jakie dają profesjonalne pracownie, dostarczając swoje produkty własnym transportem lub np. przez paczkomaty!